Over mij

Harry P.A. van de Water is inmiddels verhuisd van Noorwegen naar Portugal.

Ik ben geboren in Boskoop en studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Als arts werkte ik in ziekenhuizen en de basisgezondheidszorg, specialiseerde mij in de sociale gezondheidszorg en epidemiologie en was onderzoeker bij TNO. Mijn onderzoek ging over de volksgezondheid en de organisatie van de gezondheidszorg, met een hoofdaccent op preventie. Op dat laatste onderwerp promoveerde ik ook aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In mijn latere jaren als onderzoeker, werkte ik meer internationaal. Onder andere met de ontwikkeling  van ‘gezonde levensverwachting’ als een nieuwe  internationale maat voor volksgezondheid en de evaluatie van de ‘Health for All’ doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Na de eeuwwisseling werd ik inspecteur voor de volksgezondheid in Noorwegen, in Trondheim, een mooie stad met een rijke historie en omgeven door prachtige natuur. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor alternatieve geneeswijzen en dat ontwikkelde zich verder. In 2009 opende ik - naast mijn functie als inspecteur volksgezondheid - een privé-praktijk als holistisch arts en hypnotherapeut. Deze combinatie gaf mij een brede kijk op gezondheid en wat je kan doen om die te behouden.

Sinds mijn pensionering in 2014 geef ik nog steeds behandelingen, maar ontplooide daarnaast andere activiteiten. Zo ontpopte ik mij o.a. als schrijver van kinderboeken met een boodschap. Mijn passie is om ervaringen en inzichten te delen met anderen en zo mensen te helpen betere keuzen te maken. Keuzen die gunstig zijn voor hun gezondheid, welzijn en geluk. Ik denk veel langs lijnen van preventie. Dat is relevant voor alle leeftijdsgroepen, maar bij preventie denk je al gauw aan de jeugd en aan hun toekomst. Het wel en wee van sensitieve kinderen, ook wel nieuwe-tijds-kinderen genoemd, heeft mijn speciale interesse.

Door boeken te schrijven beoog ik meer individuen te bereiken dan wat via mijn behandelingen mogelijk is. De problemen die ik als behandelaar zie, zijn in wezen veelal dezelfde als waar veel mensen mee worstelen. Ze zijn vaak (mede) het gevolg van hoe wij onze maatschappij vorm geven. Oplossingen, normen en waarden die leiden tot grote druk op individuen, gaan op de lange duur ten koste van gezondheid, welzijn en geluk. Hoe je die druk op jezelf kan verminderen en beter je volle potentieel als mens kan ontwikkelen, zijn thema’s waar ik ook lezingen over geef.