• Waarom dit boek?

  Kunnen we kinderen helpen om open te blijven en hun jeugdige spontaniteit en creativiteit te behouden door ze met de spannende avonturen van Steffen een inspirerende spiegel voor te houden?

  Als behandelaar zag ik vele volwassen clienten die in hun leven en zelfontwikkeling geremd waren door gebeurtenissen uit hun jeugd. Vaak voelden ze zich niet goed genoeg of durfden niet zichzelf te zijn. Die observatie leidde mij tot een aantal vragen. Zou het leven van deze mensen anders hebben kunnen verlopen indien ze vroeger hadden geleerd op een andere manier naar die gebeurtenissen te kijken? Zou het mogelijk zijn om jonge kinderen te helpen meer zichzelf te blijven? Ze zichzelf te laten herkennen in een avontuur, zodat ze hun openheid en spontaniteit bewaren en er minder levensgeluk en menselijk talent verloren gaat? Zo ontstond het idee dat een kinderboek daar een bijdrage aan zou kunnen leveren.

  Het blijkt te werken, speciaal voor hooggevoelige kinderen en slachtoffers van pesten. De zoektocht naar het land Apatia zit namelijk vol wijsheden en levenslessen. Trouwens niet alleen voor kinderen.

 • Waar gaat het over?

  Steffen is een kind van de nieuwe tijd. Sensitief, een gevoelig hart en liefde voor alles en iedereen. Speciaal ook voor de natuur en in het bijzonder dieren. Hij kan zelfs praten met dieren, want Steffen ziet en voelt meer dan de meesten. Ondanks of misschien wel dankzij dat grote hart, heeft hij het niet gemakkelijk. Hij wordt geplaagd op school, vreest dat zijn ouders gaan scheiden en gaat gebukt onder het negatieve wereldnieuws op televisie. Na weer eens erg gepest te zijn, is het te veel geweest. ‘Ik heb een veel te gevoelig hart. Ik kan er niet meer tegen,’ verzucht hij.

  Wat Steffen wil, is zijn hart sluiten om zijn leven draaglijk te maken. Bij toeval heeft hij gehoord dat je dat kan laten doen in het land van de gesloten harten. Daarom gaat hij op reis in de hoop dat geheimzinnige land te vinden. Een elfje in het bos had hem deze avontuurlijke tocht al voorspeld. Hij krijgt van het elfje zelfs drie wensen mee. Om te gebruiken als het moeilijk wordt onderweg. Reken maar dat hij die wensen hard nodig heeft.

  Het eerste deel van de reis doet hij samen met een oudere metgezel, Super, die heel wijs is en veel kennis bezit. Onderweg beleeft en leert Steffen veel, maar hij is het in lang niet alles met zijn reisgenoot eens. Stilletjes hoopt Super namelijk dat Steffen ervan af ziet naar dat land Apatia te gaan. Eventjes ziet het daar ook naar uit. Maar onderweg gebeuren zulke ingrijpende dingen dat Steffen volhardt. Het blijkt heel moeilijk om Apatia te bereiken, maar tenslotte vindt hij dat land. Dan staat hij er helemaal alleen voor. De avonturen die hem dan allemaal te wachten staan, had hij zich in zijn stoutste dromen niet kunnen voorstellen. Al zijn moed en doorzettingsvermogen heeft hij nodig om overeind te blijven. Wat denk je? Zal hij erin slagen zijn doel te bereiken?

 • Better than your Brain

  Dit lied is mijn muzikale samenvatting van Steffen en de droomballon. Maria Jacobs staat voor de muziek en leent haar prachtige stem en pianospel aan de opname.

  Om te beluisteren, klik op de titel 'Better than your brain' hierboven (onder de afbeelding van het hart) en start de trailer op de video pagina.

  Titel: Better than your brain

  Tekst: Harry P.A. van de Water

  Muziek: Maria Jacobs